In het contact met klanten gaat het vaker over bedrijfsovernames. Genoeg aanleiding om dit onderwerp aan te stippen in dit artikel. Wat beweegt onze klanten? Zo spraken we met Dimitri Ral van Natu-ral B.V., Pieter Hendrickx van Kwekerij Hendrickx B.V. en Mart Peeters & Stijn van Os van Smart Plants Potcultuur...
Enigszins verrast neemt Douwe van der Wal, van kwekerij de Woerthe, een Varb-cake in ontvangst. ‘Zijn we alweer 30 jaar lid van Varb?’ Deze felicitatie maakt hem bewust van de tijd die voorbij vliegt. Als je zo met passie werkt op je boomkwekerij, waar iedere dag dynamiek is en mooie uitdagingen biedt, dan sta je er nauwelijks bij stil. Het gesprek nodigt ook uit om even vooruit te kijken. Hoe gaat de toekomst eruit zien? Bedrijfsovername door kinderen van hem of zijn broer, beide eigenaar van “De Woerthe”, verwacht hij niet en het is voor Douwe prima dat ook zij hun eigen weg volgen. Het speelt nu ook nog niet, de zaken gaan goed en hij geniet volop van het werk, maar toch… Wat gebeurt er in de toekomst met de kwekerij waar zoveel aandacht, energie en passie in zit?
Los van de technische en financiële aspecten zijn we vooral nieuwsgierig naar de ongeschreven regels. Waar draait en gaat het om?
Op karakter gehandeld
Dimitri Ral - Natu-ral B.V. in Kampenhout (BE)
Dimitri heeft in 2020 de kwekerij van Jo Bogaerts overgenomen. 6 maanden na deze overname stapte Sofie, zijn vrouw, als zaakvoerder mee in de zaak. Benieuwd informeer ik naar zijn motivatie. Al snel blijkt dat hij op karakter heeft gehandeld. Op een dag liep hij als klant het erf op om planten te kopen voor zijn hoveniersbedrijf.
(van oorsprong komt hij uit de logistieke farmacie en heeft zich in de avonduren omgeschoold tot professionele tuinaannemer en ontwerper). Er stond een bordje ‘overnemer gezocht’.
Nadat de financiën rond waren was de overname snel beklonken. Ik vraag hem hoe hij ertoe is gekomen om juist in dit bedrijf te investeren? Waar zag hij potentie in? In plaats van een opsomming van bedrijfskwaliteiten vertelt Dimitri enthousiast waar hij verbeterpunten in zag. De kwekerij was verouderd en b.v. ook de administratie. Hij zag volop groeipotentieel. De computer met Windows ’97 werd snel vervangen en hij maakte een inhaalslag in digitalisering (lid geworden van Varb).
Zag hij als klant van dit bedrijf dan potentie in het productassortiment? Ja, maar hij miste het bredere assortiment en heeft slim ingespeeld op de behoefte van de klandizie. Van origine kweekt de kwekerij vaste planten. Natu-ral maakt nu ook de zoeklijsten van tuinaannemers compleet met struiken die hij zelf niet kweekt.
In combinatie met een oprechte klantvriendelijkheid heeft dit ertoe geleid dat de cijfers & klanten zijn verdubbeld! Ik benoem dat hij best trots mag zijn op deze handelsgeest, wat hij zelf met een grap ‘een beetje rebels’ noemt. Maar echt trots is hij op zijn werknemers. Hij heeft vooral vrouwen in dienst; ze vormen de kracht van zijn bedrijf. Wat maakt dat hij ze de term ‘women power’ meegeeft? Zijn werknemers zijn hoog opgeleid en hebben door omstandigheden een carrière switch gemaakt. Ze hebben het plezier ontdekt van het werken met hun handen in de grond en dragen veel verantwoordelijkheid in het bedrijf. Dimitri heeft veel vertrouwen in ze en weet het zeker: ooit komt er vast nog een mooi artikel van ze in het weekmagazine ‘Libelle’.
Website Natu-Ral
1, 2 en nu 3 generaties in het familiebedrijf
Pieter Hendrickx - Kwekerij Hendrickx B.V. in Moerstraten (NL)
Pieter is destijds, 2006 / 2007 begonnen met kwekerij ’t Pompoentje. Van jongs af heeft hij ‘t kwekersvak meegekregen van zijn vader. Het lekker buitenzijn, daar is hij mee opgegroeid, maar toch trok de handel hem in 1e instantie meer. Met de handel naar hoveniers heeft hij zijn bedrijf goed op de rails gezet; daarnaast groeide ook het kwekersbedrijf van zijn vader, maatschap Hendrickx. Bij de bedrijfsovername hebben Pieter en zijn broer alles in 1x geregeld: twee bedrijven werden samengevoegd op de locatie van de maatschap. ’t Pompoentje en kwekerij Hendrickx werden samengevoegd in kwekerij Hendrickx. Voor alle bedrijfsactiviteiten was op de locatie van kwekerij ’t Pompoentje te weinig ruimte en werd verkocht.
Het harde werken van de familie werpt zijn vruchten af, hoewel er tegenwoordig wel iets meer ruimte is voor ontspanning dan bij zijn vader. Ik vraag hem hoe hij dat voor elkaar krijgt. Hij heeft een goede ploeg lopen en zorgt voor een goede structuur op het bedrijf waardoor het goed verloopt. Ik ben nog even nieuwsgierig naar zijn vader, en vraag hem welke competenties hij van hem waardeert. Wat ziet hij bij zichzelf terug in zijn bedrijfsvoering? Hij waardeert zijn streven naar kwaliteit, hij is altijd netjes naar klanten toe waardoor hij betrouwbaar is. Dit uit zich in het nakomen van afspraken, hij levert b.v. op tijd maar informeert zijn klanten als een afspraak door omstandigheden een keer niet uitkomt. Het ziet er naar uit dat ook de verre toekomst van het bedrijf geregeld is… Jimmy, Pieters zoon, is ook in het bedrijf gekomen. We wensen jullie veel succes met dit mooie familiebedrijf!
Website Kwekerij Hendrickx
Overdracht kennis en ambacht
Mart Peeters & Stijn van Os - Smart Plants Potcultuur in Venhorst
Eef van Os stond op het punt om met pensioen te gaan. Hij werkte bij en was mede-eigenaar van Eurotree. Echter, als je altijd met hart en ziel in de groensector hebt gewerkt, valt het niet mee om echt te stoppen. In dezelfde periode deed de mogelijkheid zich voor om Van Lieshout over te nemen. Hoewel zijn zoon Stijn geen scholing in de groensector heeft gevolgd, opperde hij om dit bedrijf over te nemen. Tenslotte werkt Stijn ook al jaren in de boomkwekerij. Doordat zijn vader de financiering regelde kon Stijn samen met zijn vriend & collega Mart Peeters het bedrijf overnemen en voortzetten onder de naam ‘Smart Plants Potcultuur.’ Beiden compagnon en voor 50 % eigenaar. Mart is degene die verstand heeft van plagen en ziektes, heeft hier ook voor gestudeerd, en is Hoofd Verkoop. Stijn richt zich meer op de aansturing van het jonge team op de werkvloer en de groei van de planten.
En de vader van Stijn? Wat is zijn inbreng in het geheel? Hoewel zijn vader met pensioen is, komt hij wekelijks langs op het bedrijf. Zijn aanwezigheid en betrokkenheid bij het bedrijf geven rust. Zonder zijn vader was hij ook niet begonnen aan deze bedrijfsovername. De producten van Smart Plants Potcultuur zijn wel anders dan waar Eef mee heeft gewerkt. Smart Plants Potcultuur is gespecialiseerd in het kweken van uitgangsmateriaal van heesters. Maar het is ook levend materiaal waar je mee werkt. De invloeden van de seizoenen, de verschillen die er in producten zijn per jaar, dat is heel fijn als er iemand met veel ervaring meekijkt. Het geeft vertrouwen dat het goed komt en de zorgen die je hebt, als startende ondernemer, kan loslaten. De grote verantwoording die Stijn voelt, bij de aansturing van dit bedrijf, kan hij met hem delen. Zijn vader heeft veel ervaring in de sector, kent veel klanten en helpt hem om efficiënt te werken. Met zijn compagnon Mart kan hij nog wel eens verschillen in zienswijze. Ook hierin kan Stijns vader een coördinerende rol spelen, waardoor ze gezamenlijk naar oplossingen kijken. Als voorbeeld benoemt Stijn de ontwikkelingen van de gasprijs. Hij wilde dit vastzetten, maar Mart juist niet. Zijn vader denkt over zo’n discussie verder na, zoekt zaken uit en draagt dan actuele artikelen aan. Hierdoor kunnen ze een weloverwogen beslissing nemen waar ze allemaal achter staan.
Naast Eef staat Peter van Lieshout hen ook regelmatig bij met advies en hulp. Mart en Stijn hoeven hem maar te bellen en hij staat altijd meteen voor ze klaar. Ze kunnen zijn bus lenen, hij helpt vaak met vervoeren van stekhout en zet bijvoorbeeld in de wintermaanden ’s nachts het water aan tegen de vorst.
Smart Plants Potcultuur staat bekend als bloeiend bedrijf en na dit interview mogen we gerust stellen dat het een mooi voorbeeld is van een succesvolle bedrijfsovername, waarbij de overdracht van kennis en ambacht bijdragen aan dit succes.
Website Smart Plants Potcultuur