Tijdens een persoonlijk bedrijfsbezoek spraken we met Romkje de Hoop, directeur van de Triemen. Dit is een tuincentrum en kwekerij gelegen in Friesland.
Romkje vertelt welk pad zij heeft bewandeld binnen de sector en wat haar visie is voor de toekomst. Welke beslissingen heeft zij genomen die hebben geleid tot veranderingen in haar afzetkanalen en het gebruik van Varb?
“Van 'het meisje van van Gemeren' naar 'de directeur van de Triemen'.” - Romkje
1. Voor wie je niet kent, wie ben je en wat doe je?
Ik ben Romkje de Hoop, directrice van Tuincentrum en kwekerij de Triemen. Dit is een kleinschalig groentuincentrum en kwekerij van tuinplanten; Hortensia, Hedera, haagplanten en vaste planten. De Trieme, de officiële benaming in het Fries, ligt in Noordoost-Friesland, nabij Dokkum. Op de tweede bedrijfslocatie in Driezum heb ik een zonnekwekerij van 7.800 zonnepanelen. Daarnaast ben ik actief in de LTO Vakgroep voor boom-, vaste planten en zomerbloemenkwekers Noord, Greenport Noord en BINN (Boomteelt Innovatiefonds Noord Nederland).
Even terug in de tijd
In 1989 kwam ik van de Gerard Adriaan van Swietentuinbouwschool in Frederiksoord en ben ik gaan werken in Boskoop. Bij de broers Jan en Dirk van Gemeren heb ik het vak echt geleerd. Ik heb daar deelgenomen aan het Stibos startersproject op de Berkenbroek in Reeuwijk. In 1993 zijn we verhuisd naar de Triemen. Hier hebben we het hoveniersbedrijf en tuincentrum uitgebreid en de kwekerij van tuinplanten en Ilex verticillata opgebouwd. In de loop van de jaren hebben we een hoveniersbedrijf overgenomen en groeiden we gestaag. In 2008 namen we de SW kwekerij over in Driezum. We kweekten hier op 2 hectare kas en buitenterrein tuinplanten en snijhortensia’s. Na de bedrijfssplitsing heb ik de keuze gemaakt om in Driezum alleen nog zonne-energie te kweken, het resterende stuk kas om te bouwen tot caravanstalling en de loodsen op te delen in bedrijfsunits. In de Triemen ben ik kleinschalig verder gegaan met het kweken van tuinplanten en het tuincentrum.
2. Jullie zijn al 27 jaar lid van Varb en nog langer eigen ondernemer. Wat is het belangrijkste wat je collega Varb-gebruikers als tip wilt meegeven?
Ten eerste: Kijk verder dan het kweken van een goede boom of tuinplant. Het is een mooi maar vaak ook zwaar beroep. Op een gegeven moment kan het noodzakelijk zijn om het lichamelijke werk af te bouwen. Het is dan fijn om iets anders te kunnen uitbouwen. Ten tweede: Kijk verder dan je eigen bedrijf. Ga naar excursies, lezingen en bedrijfsbezoeken in je eigen maar ook in andere sectoren. Je leert er echt veel van. En trek aan de bel als je tegen knelpunten in je bedrijfsvoering aanloopt. Benader daarvoor bestuurders van de LTO vakgroep voor boom-, vaste planten en zomerbloemenkwekers of de Greenport in jouw regio.
3. Op welke recente ontwikkeling binnen het bedrijf ben je het meest trots?
Het realiseren van de zonnekwekerij in Driesum. Zeker ook omdat het me jaren gekost heeft om dit planologisch rond te krijgen. Intussen ben ik ook alweer 2 jaar bezig om een zonnekwekerij te realiseren op een deel van het containerveld in de Triemen. Want al met al kost dit wel heel veel energie voordat er daadwerkelijk zonne-energie gekweekt wordt.
4. Op welke manier is de meerwaarde van Varb duidelijk geworden binnen jullie onderneming?
Toen we nog op beide locaties kweekten werd uiteraard een groot deel van onze tuinplanten (Hortensia, Pieris, Hedera etc) verkocht via Varb. We zitten hoe dan ook in een uithoek en dan moeten klanten je wel kunnen vinden. Dan is een digitaal platform als Varb een must! Door te zorgen voor een actueel aanbod en actuele foto’s bespaarde het ons ook veel tijd. Nu is mijn afzet meer gericht op particulieren en hoveniers en koop ik in via Varb. Ik kan gericht en snel zien wat het actuele aanbod en prijs is van mijn vaste leveranciers. Op deze manier kan ik ook snel en gemakkelijk in contact komen met nieuwe leveranciers om zodoende een groot en uitgebreid assortiment voor mijn klanten te kunnen aanbieden. Is er vraag naar wat aparts, dan is de functie Historisch aanbod erg handig. De optie van de prijs erbij is erg gemakkelijk. Ik kan dan gelijk een klant doorgeven wat de prijs ervan is. Ik zou zeggen ga mee met je tijd en verdiep je in digitalisering. Zie het als een verrijking en niet als een bedreiging.
5. Wat is je visie voor de toekomst van de groensector en hoe ga je hier als bedrijf op in?
De boomkwekerij is een dynamische sector met grote uitdagingen voor de toekomst. Ik merk dat water een heel groot probleem aan het worden is bij diverse collega’s. Maar ook qua wet- en regelgeving komen er uitdagingen aan. Uiteindelijk is het wel zo dat we met zijn allen een heel positieve sector zijn en ook als zodanig door het publiek gewaardeerd worden.
Daarnaast zie ik een grote kans voor fruit, groente, kruiden en andere eetbare producten. Ik merk dat er veel meer belangstelling is voor tuinplanten. Dat is heel positief.
Contactgegevens
Tel: +31 (0) 511441562
W: detriemen.com