Een bedrijfsjubileum behalen is natuurlijk altijd mooi, maar een honderdste verjaardag is toch wel echt heel bijzonder. Dit jaar bestaat Faassen Plants honderd jaar en dat wordt groots gevierd.
In deze editie van ‘5 vragen aan…’ spreken we met Florian Faassen over dit jubileumjaar, over de geschiedenis van Faassen Plants en vertelt hij welk nieuws hem de afgelopen tijd heeft beziggehouden.
“Het is prachtig om te zien hoe er 100 jaar geleden al gekweekt werd op de plek waar wij nu nog altijd ons bedrijf hebben.''
1. Voor wie je niet kent, wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Florian Faassen. Ik ben als vierde generatie sinds 2020 directeur en samen met mijn broer Rowan eigenaar van Faassen Plants in Tegelen. Zelf hou ik me naast de bedrijfsleiding vooral bezig met de commerciële kant van het bedrijf. In het seizoen betekent dit dat ik bezig ben met de in- en verkoop van een breed assortiment planten en bomen, vooral voor de export.
Ook ben ik sinds 2014 lid van het Bestuur Bomen van handelsbond Anthos. Vanuit Anthos ben ik sinds 2018 afgevaardigde bij EFNA, de Europese bond van bosplantsoenkwekers. In deze rollen krijg ik veel mee van ontwikkelingen in de branche die vaak interessant, maar soms ook verontrustend zijn.
Het is bijzonder om te zien hoeveel er op de achtergrond gebeurt bij zo’n bond. Ik denk dat veel mensen in de branche dat niet eens weten. Dat hoeft ook niet, bonden als Anthos en LTO zijn ervoor om gezamenlijke belangen te behartigen en problemen liefst vooraf aan te pakken. Daar hebben ze expertise voor die veel bedrijven zelf niet in huis hebben.
2. Op welke recente ontwikkeling binnen het bedrijf ben je het meest trots?
Dit jaar vieren wij ons 100-jarig jubileum. Hier ben ik toch wel enorm trots op. Ik heb de laatste tijd veel verhalen en foto’s van vroeger bekeken. Het is prachtig om te zien hoe er 100 jaar geleden al gekweekt werd op de plek waar wij nu nog altijd ons bedrijf hebben. Er is natuurlijk enorm veel veranderd, maar toch zijn er nog zoveel dingen herkenbaar. Nog leuker is het dat er zoveel familie betrokken is geweest bij de geschiedenis van het bedrijf, en dat nu nog is!
3. Wat kun je vertellen over de geschiedenis van het bedrijf?
Faassen Plants is in 1924 opgericht als J.H. Faassen-Hekkens. Mijn overgrootvader Bert begon toen voor zichzelf, na eerder voor zijn vader gewerkt te hebben. De boomkwekerij-roots gaan dus nog verder terug! Ook nam hij een deel van de kwekerij van zijn vader over waardoor er vanaf het begin een breed assortiment aan tuinplanten verkocht werd. In de loop van de jaren en generaties verschoof de focus een aantal keer tussen particuliere markt, groothandel en export.
In de jaren 70 verhuisde het hele bedrijf van Tegelen naar Reuver, en in 1980 begon mijn vader Bart voor zichzelf op de ‘oude’ locatie in Tegelen. Vanaf die tijd waren er twee bedrijven. Toen die in 2017 weer samen kwamen in Tegelen gebruikten we nog altijd twee handelsnamen. Toen we ook de plantenhandel van PVM overnamen werd dit wat onoverzichtelijk voor zowel klanten als leveranciers. In 2020 hebben we alle activiteiten bijeen gebracht en vanaf die tijd heet het bedrijf Faassen Plants.
Een naam die duidelijk is en wat mij betreft de geschiedenis van ons familiebedrijf recht aan doet, zeker met de slogan die we er bij zetten; ‘Growing Generations, since 1924’.
4. Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?
Er is veel nieuws rondom de boomkwekerij de laatste jaren. Het verkoopverbod voor Rusland bijvoorbeeld. Behalve dat de oorlog in Oekraïne een totale ramp is, heeft dit ook gevolgen voor onze handel. Mijn vader was eind jaren negentig een van de weinigen die naar Rusland ging om planten te verkopen. De jaren rond 2000 hadden wij daar goede handel aan. Toen de concurrentie groter werd is dit afgenomen maar we hadden er wel nog een aantal leuke klanten, die we nu na 25 jaar ineens niet meer mogen beleveren.
Daarnaast de Brexit. Engeland is voor ons een belangrijke markt. Ondanks alle belemmeringen hebben wij ons tot nu toe goed aan kunnen passen en gaat de handel redelijk goed door. Doordat de regels regelmatig veranderen blijft het spannend hoe dit er de komende jaren uit gaat zien.
De aanplant van bossen, die niet alleen in Nederland maar in heel Europa beloofd wordt is natuurlijk erg goed nieuws. Het is wel jammer dat dit tot nu toe niet echt leid tot hogere verkoopvolumes. Of nog beter tot bosplantsoen dat vóóraf vastgelegd wordt zodat de kosten en afname van de teelt niet volledig het risico van de kweker is. Maar er zijn nog veel meer nieuwsthema’s die interessant zijn voor de branche, zoals groene steden, duurzame teelt, invasieve soortenlijsten, quarantaine-organismen, personeelstekorten en digitalisering.
5. Je gebruikt Varb al enkele jaren. Op welke manier is de meerwaarde van Varb duidelijk Geworden binnen je onderneming?
Ik ben zelf nu zo’n 15 jaar werkzaam op kantoor en bezig met verkoop en inkoop. Faassen Plants is al zeker 25 jaar lid. Zowel Faassen-Hekkens, Fransen en Driessen en Bart Faassen Tegelen gebruikten rond 2000 al Varb.
Ik weet niet anders dan dat wij al die tijd Varb al gebruiken. Voor de inkoop van planten gebruiken wij diverse kanalen. Het gros wordt ingekocht bij leveranciers die we kennen, en waar we al jaren of decennia een relatie mee hebben. Vooral voor planten die niet tot de dagelijkse handel behoren gebruiken wij met grote regelmaat Varb. Het is daarvoor gewoon een uitermate geschikt platform. Snel, overzichtelijk, redelijk compleet en makkelijk.
Het platform ontwikkeld goed mee met de tijd. Dit zorgt ervoor dat het programma nog bijna dagelijks gebruikt wordt door mij en collega’s op kantoor.